Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolski bigos

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2,5 kg
grzyby suszone garść
boczek wędzony 30 dag
kiełbasa zwyczajna 1,2 kg
łopatka wieprzowa 1 kg
cebula 2 sztuka
olej 2 łyżka
koncentrat pomidorowy 1,5 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3-4
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 torebka
śliwki suszone 100 g
kminek Prymat 1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
przyprawa do potraw do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolski bigos

1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie po czym odciskamy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą.

2. Dodajemy ziele angielskie, suszone ziarenka kopru, liść laurowy i pieprz.

3. Gotujemy wszystko razem przez około 45 minut, do miękkości.

4. Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, a następnie odciskamy, kroimy na drobniejsze kawałki, wrzucamy do kapusty.

5. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru, dodajemy pokrojone w kostkę łopatkę, boczek i kiełbasę. To wszystko przesmażamy raz jeszcze przez około 20 minut na patelni pod przykryciem.

6. Następnie dodajemy podsmażone składniki do kapusty i dusimy na wolnym ogniu 1,5 h, przez cały czas mieszając.

7. W międzyczasie dodajemy do garnka pokrojone w paski suszone śliwki.

8. Doprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym gotujemy jeszcze 10 minut.

9. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a całkiem zimny wstawiamy do lodówki.

10. Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos przez godzinę. Najlepszy jest na 3-4 dzień, po odgrzaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 12.10.2014 19:17
smaczny bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak