Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stamppot

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1, 5 kg
boczek 25 dg
kapusta biała 50 dg
cebula 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
parówki wędzone 50 dg
masło 2 łyżki
mleko 300 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Stamppot

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę. Kapustę umyć, usunąć z niej zewnętrzne liście i pokroić w słomkę.
Do garnka włożyć ziemniaki, liść laurowy i sól. Zalać wodą. Zagotować do wrzenia, później gotować jeszcze 25 minut na mniejszym ogniu. Następnie wyjąć wszystko i wylać wodę (zostawić 1, 5 szklanki). Włożyć z powrotem ziemniaki, zalać 1, 5 szklanki wody, na to dać kapustę i parówki oraz dusić, aż kapusta będzie miękka.
Cebulę i pokrojony w kostkę boczek usmażyć.
Gdy kapusta będzie miękka, to zdjąć garnek z ognia oraz wyjąć parówki, które należy pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka dać boczek z cebulą, masło i mleko oraz zrobić z tego wszystkiego puree. Przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu puree dać pokrojone parówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak