Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Srucla jabłkowo - agrestowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
drożdże 3 dag
mleko 3/4 szklanki
cukier 15 dag
jajko 1 szt
masło 10 dag
jabłko 3-4 szt
agrest 30 dag
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Srucla jabłkowo - agrestowa

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 5 dag mąki. Rozczyn położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtko utrzeć z łyżką cukru, dodać do wyrośniętego rozczynu z resztą mąki i roztopionym masłem, wyrobić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, posypać cynamonem i cukrem, ułożyć na jednym brzegu ciasta. Agrest obgotować w 3 łyżkach wody z cukrem. Miękki agrest odcedzić z syropu i wyłożyć na resztę ciasta. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon. Włożyć do wąskiej formy, posmarować białkiem. Piec ok 30 min. w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 02.02.2012 11:21
fajne
ewaa 08.01.2012 14:07
pyszna do kawy:)
Gosia32
Gosia32 02.06.2011 07:20
lubię agrest
tomek18 12.04.2011 07:19
świetna
Juleczka20 09.04.2011 07:39
super
Monika193
Monika193 09.08.2010 13:15
pycha
rosik93 29.07.2010 00:40
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak