Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śródziemnomorska sałatka z czerwonej kapusty

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziarna sezamu 10 łyżek
oliwa 5 łyżek
olej sezamowy 1/2 łyżeczki
marchewka 2 sztuki
ząbek czosnku 1 sztuka
sok z cytryny 3 łyżki
miód 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
ogórek 1 sztuka
jogurt gęsty 150 ml
papryka czerwona 1 sztuka
kapusta czerwona 1/2 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Śródziemnomorska sałatka z czerwonej kapusty

1. Na suchej patelni upraż ziarna sezamu na złoty kolor. Gdy lekko ostygną przesyp je do moździerza i stopniowo dodając oliwy oraz oleju sezamowego utrzyj na gładką pastę.

2. Sól i miód rozpuść w soku z cytryny. Dodaj majonez, sezamową pastę i całość dokładnie wymieszaj, aby powstał gładki i jednolity sos.

3. Z kapusty usuń wierzchnie liście i głąb, następnie zetrzyj ją na grubej tarce. Marchewkę oczyść i zetrzyj na grubej lub drobnej tarce - tak jak lubisz. Paprykę i ogórka zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj warzywa, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, zalej sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 6 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1 21.08.2013 18:17
może i być smaczna choć na wygląd nie miałabym odwagi jej spróbować
Katarzyna/kate1980 12.07.2013 22:04
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak