Śródziemnomorska sałatka z czerwonej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziarna sezamu

    10 łyżek
  • oliwa

    5 łyżek
  • olej sezamowy

    1/2 łyżeczki
  • marchewka

    2 sztuki
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • ogórek

    1 sztuka
  • jogurt gęsty

    150 ml
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • kapusta czerwona

    1/2 główki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na suchej patelni upraż ziarna sezamu na złoty kolor. Gdy lekko ostygną przesyp je do moździerza i stopniowo dodając oliwy oraz oleju sezamowego utrzyj na gładką pastę.

2. Sól i miód rozpuść w soku z cytryny. Dodaj majonez, sezamową pastę i całość dokładnie wymieszaj, aby powstał gładki i jednolity sos.

3. Z kapusty usuń wierzchnie liście i głąb, następnie zetrzyj ją na grubej tarce. Marchewkę oczyść i zetrzyj na grubej lub drobnej tarce - tak jak lubisz. Paprykę i ogórka zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj warzywa, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, zalej sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 6 godzin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta1 21.08.2013 18:17
może i być smaczna choć na wygląd nie miałabym odwagi jej spróbować
Katarzyna/kate1980 12.07.2013 22:04
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat