Spring roles z Tofu wg Buni

Spring roles z Tofu wg Buni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    8 arkuszy
  • żółta papryka

    8 paseczków
  • kapusta pekińska

    4 łyżki pokrojonej w paseczki
  • młoda cebulka ze szczypiorem

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz mielony

    1 szczypta
  • sos słodko-kwaśny

    1/3 szklanki
  • olej do smażenia

    1 dp głębokiego smażenia
  • tofu

    12 (wędzone)
  • papryka czerwona

    8 paseczków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
W woku lub na patelni rozgrzać porcje oleju . Wrzucić kapustę , paprykę i szczypior - krótko obsmażyć mieszając by straciły posmak surowizny. Zdjąć z tłuszczu na kuchenny ręcznik i odsączyć.
Krok 2 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
Pokroić tofu w słupki.
Krok 3 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
Zwilżyć papier ryżowy ( 4 płaty ). Ułożyć na ściereczkach kuchennych . Na środku krążka papieru ryżowego ułożyć porcję warzyw - posolić, popieprzyć . Dołożyć tofu. Zawinąć sajgonki. Odłożyć na trochę . Potem zwilżyć następne 4 płaty. I jeszcze raz zawinąć każdą rolkę sajgonki.
Krok 4 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
W małym garnuszku rozgrzać olej do głębokiego smażenia Włożyć sajgonki i smażyć chwilę aż się lekko podsmażą .
Krok 5 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
Wyjąć. Odsączyć na ręczniku kuchennym .
Krok 6 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
Poczekać aż przestygną i ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć. Odsączyć.
Podawać z słodko-kwaśnym sosem chili .
Krok 7 - Spring roles z Tofu wg Buni foto
Z spring roles czyli popularnie sajgonkami to tak jak z naszymi naleśnikami - farszów jest nieskończona ilość . Zawsze robiłam je w wersji z mięsem - tym razem postanowiłam spróbować wykorzystać wędzone tofu. Składniki są trochę jak z kuchni Fusion bo używam składników których w oryginalnej kuchni orientalnej nie ma .Ale za to wyszło smakowicie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 24.11.2013 10:20
wyglądają trochę jak sajgonki, ekstra!
Ola1984 24.11.2013 08:37
Świetnie wyglądają te spring rollsy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat