Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
prostych marchewek dł. ok.10-15 cm i średnicy (od strony naci) przynajmniej 4 cm
10-15 -
kilka gałązek koperku dla dekoracji
5-6 -
l wody+1 łyżka cukru+1 łyżka soli - do obgotowania marchwi
1 -
szkl. octu spirytusowego 1%
1 -
szkl. wody
2 -
szkl. cukru
3/4 -
łyżeczki soli
1/2 -
łyżki miodu (ja dałam wielokwiatowy)
2 -
Goździki całe Prymat
5-6 -
łyżeczka paseczków świeżej papryczki chili albo 1/2 łyżeczki suszonego chili w płatkach
1 -
skórka z pomarańczy (pomarańczę wyszorować, sparzyć, ściąć cieniutko tylko wierzchnią warstwę)
1 -
imbir starty
1 łyżeczka -
Cynamon cały Prymat
1,5 cm
Przepis i sposób przygotowania Sprężynki w zalewie słodko-ostrej
Składniki zalewy wlać/włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok.10 min. Marchewki umyć, oskrobać, przekroić w poprzek na pół. Specjalnym przyrządem wydrążyć spiralki. W garnku zagotować wodę razem z solą i cukrem, wrzucić spiralki i gotować ok. 5 min., odcedzić, przelać zimną wodą. W słoikach ułożyć spiralki, dla ozdoby włożyć po 2-3 gałązki koperku. Ja, dla koloru, dodałam do słoików kulki wycięte z małej, jędrnej cukinii ze skórką, po prostu wrzuciłam (bez obgotowania) po kilka do każdego słoika. Zawartość słoików zalać zalewą ze wszystkimi przyprawami, zakręcić. Pasteryzować 15-20 min. Takie spiralki mają bardzo ciekawy, słodko-kwaśno-pikantny smak i ślicznie wyglądają na półmisku z przystawkami.
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)