Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spätzle dyniowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia hokkaido
jajko 2-3
kasza manna 3-4
mąka pszenna typ 650 ile zabierze ciasto
skrobia ziemniaczana 2-3 łyżki
sól 2 łyżki

Porada

Kluseczki z dyni są dość słodkie, dlatego woda do ich gotowania musi być porządnie osolona!

Przepis i sposób przygotowania na: Spätzle dyniowe

Kroki postępowania

1
Dynię dokładnie umyć i pokroić w cząstki wraz ze skórką, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ włożyć do fofiowego rękawa, z obu stron zabezpieczyć drucikami i upiec do miękkości w gorącym piekarniku.

Miękką dynię przestudzić i razem ze skórką zmiksować na jednolity mus.
Krok 1 - Spätzle dyniowe foto
2
Do 1 kg musu dyniowego wbić jajka idokładnie wymieszać, aby wyrównać konsystencję.
Krok 2 - Spätzle dyniowe foto
3
Do miski z dynią wsypać kaszę mannę oraz skrobię kukurydzianą i na początek dodać kilka łyżek mąki pszenej.
Krok 3 - Spätzle dyniowe foto
4
Łyżką wymieszać na jednolitą gęstą masę o konsystencji nieco rzadszego puree ziemniaczanego. w razie konieczności dodaćnieco mąki pszennej, ale nie przesdzić, bo klusczki wyjdątwarde.

Masę pozostawić na 15-25 minut by spęczniała.
Krok 4 - Spätzle dyniowe foto
5
W dużym szerkim garnku zagotować 2-3 litry dobrze osolonej wody, na brzegu garnka oprzeć sitko do spätzli, masę przecierać za pomocą płaskiej łopatki albo silikonowej szpatułki, aby kluseczki wpadały wprost do wrzątku.
Krok 5 - Spätzle dyniowe foto
6
Kluseczki zamieszać ostrożnie i pozwolić im się gotować minutę od wypłynięcia na powierzchnię - najlepiej spróbować jednąkluseczkę i sprawdzić czy niejest surowa.
Krok 6 - Spätzle dyniowe foto
7
Gotowe kluseczki odcedzić i od razu podawać z ulubionymi dodatkami albo zahartować zimną wodą i po odcedzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Krok 7 - Spätzle dyniowe foto
8
Spätzle podać można z dowolnym sosem mięsnym (tu sos z wołowiny), z klarowanym lub świeżym masłem, ze zrumienioną bułeczką tartą albo ze skwareczkami z boczku lub słoniny.
Krok 8 - Spätzle dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 01.11.2016 20:05
Wyglądają apetycznie:)
Poison1988 07.09.2015 08:08
chętnie bym spróbowała, takich nowości jeszcze nie jadłam :)
gosia56 06.09.2015 08:41
super też robię takie ;)
Stenka 05.09.2015 22:22
ciekawy przepis
Madzai 05.09.2015 19:24
Właśnie szukam pomysłów na dynie :) dzięki!
kloruś 05.09.2015 18:34
chętnie bym skosztowała!
agaK. 05.09.2015 18:32
Właściwie to mało jadłam dań z dyni, to danie ciekawie wygląda i chyba zacznę próbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak