Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spanakopita

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciasto filo 30 dag
masło 15 dag
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 (zależy od wielkości)

Nadzienie

oliwa 2 łyżki
cebula 1 duża
czosnek 2 duże ząbki
skórka cytrynowa z 1/2 szt.
sok z cytryny 2 łyżki
szpinak świeży 50 dag
koper świeży 2 łyżki posiekanego
oregano świeże 1 łyżka posiekanego
feta 20 dag
jajko 2 szt.
sól do smaku

Porada

Zamiast ciasta filo można użyć ciasta francuskiego. Pozwolę sobie wpisać uwagę na ten temat - bardzo dokładną - na końcu przepisu. Piekę w płaskiej blaszce do pieczenia warzyw, ale zwykła do pieczenia dużych ciast też się nada.

Przepis i sposób przygotowania na: Spanakopita

Kroki postępowania

1
Do rondelka wrzucić masło i liść laurowy (można wrzucić 3 suszone liście, jak się nie ma świeżych), postawić na średnim ogniu na najmniejszym palniku. Gdy tylko masło się rozpuści, zmniejszyć ogień do minimum i trzymać przez 5 minut.
Krok 1 - Spanakopita foto
2
Zdjąć z ognia i odłożyć na kolejne 5 minut razem z listkiem.
Krok 2 - Spanakopita foto
3
Można przecedzić przez sitko pozbywając się resztek piany (tak robię), można i tylko usunąć laur.
Krok 3 - Spanakopita foto
4
Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i osączyć na sicie.
Krok 4 - Spanakopita foto
5
Cebulę obrać, umyć i pokroić w dość dużą kostkę
Krok 5 - Spanakopita foto
6
Czosnek obrać i drobno posiekać. Cytrynę należy wyszorować, wyparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę, gdy owoc jest jeszcze w całości. Fetę grubo pokruszyć.
Krok 6 - Spanakopita foto
7
Umyte zioła posiekać - wcale nie drobno.
Krok 7 - Spanakopita foto
8
W dużym rondlu rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć mieszając przez 8 minut. Powinna się zeszklić i leciuchno zezłocić.
Krok 8 - Spanakopita foto
9
Dodać czosnek i smażyć mieszając przez 1 minutę.
Krok 9 - Spanakopita foto
10
Wlać sok z cytryny i dodać skórkę cytrynową.
Krok 10 - Spanakopita foto
11
Dobrze wymieszać, po czym wrzucić szpinak – jeżeli nie zmieści się w całości, robić to partiami, czekając aż poprzednia partia zwiędnie, i zrobi miejsce całej reszcie. Pozostawić na ogniu przez krótką chwilę. Zwiędnąć powinien cały szpinak, a płyn odparować.
Krok 11 - Spanakopita foto
12
Przełożyć do dużej miski i przestudzić nieco. Można zostawić w rondlu, ale zanim gar wystygnie... zajmie to po prostu więcej czasu. No chyba, że nigdzie się nam nie spieszy. Dołożyć zioła i pokruszoną fetę. Doprawić do smaku solą - pamiętając, że feta słona jest.
Krok 12 - Spanakopita foto
13
Wystudzić całkowicie. Jajka rozbełtać widelcem w miseczce i wlać do reszty. Dobrze wymieszać.
Krok 13 - Spanakopita foto
14
Prostokątną blaszkę 20x30 cm lekko natłuścić i wyłożyć nieco większym arkuszem pergaminu. Arkusze ciasta filo złożyć na pół i delikatnie rozerwać. Lub najnormalniej przeciąć je na pół nożyczkami. W trakcie pracy trzymać je pod przykryciem, aby nie wysychały. Te 30 dag to 7 arkuszy, ale po przecięciu na pół, będziemy właścicielami 14.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Na spodzie blaszki ułożyć wzdłuż 3 arkusze. Pierwszy i ostatni powinny tworzyć luźno zwisający kilkucentymetrowy brzeg, a środkowy wypełniać całe wnętrze. Czyli każdy następny arkusz powinien najeżdżać na poprzedni. 1 arkusz znów wyłożyć na środku (gwoli prawdy ten arkusik wylądował jako pierwszy na samym spodzie, ale łatwiej mi było to tak opisać ;) - bo w tym wszystkim to to jest najtrudniejsze). 2 kolejne ułożyć w poprzek tak, aby lekko zachodziły na siebie na środku. W tym momencie ze wszystkich stron powinniśmy mieć nadmiar ciasta.
Krok 14 - Spanakopita foto
15
Posmarować całość delikatnie masłem – łącznie z wystającymi brzegami.
Krok 15 - Spanakopita foto
16
Na ciasto wyłożyć nadzienie. Rozprowadzić delikatnie na całej powierzchni za pomocą szpatułki.
Krok 16 - Spanakopita foto
17
Złożyć brzegi ciasta do środka, zaczynając od dłuższych boków. Posmarować je delikatnie masłem...
Krok 17 - Spanakopita foto
18
...i przykryć całość arkuszem ciasta, wciskając brzegi delikatnie szpatułką tuż przy krawędzi blaszki. Posmarować masłem i znów przykryć ciastem.
Krok 18 - Spanakopita foto
19
Posmarować masłem, po czym trzykrotnie ułożyć po 2 arkusze naraz, nie zapominając oczywiście o smarowaniu każdej podwójnej w tym momencie warstwy dosyć obficie. Na samym końcu wylać na ciasto resztę masła i rozprowadzić na powierzchni.
Krok 19 - Spanakopita foto
20
Piec 45 minut na piękny złoty kolor. Wyjąć, odstawić na 10 minut.
Krok 20 - Spanakopita foto
21
I pokroić na kawałki.

Wersja z ciastem francuskim:
Zamiast masła potrzebne będzie jeszcze 1 jajko.

Nagrzać piekarnik do 200°C.
Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąty nieco większe niźli forma. Oddzielić żółtko od białka. Odrobinę białka roztrzepać widelcem. Na wyłożonej pergaminem blaszce rozłożyć arkusz ciasta francuskiego i posmarować białkiem. Wyłożyć nadzienie, przykryć kolejnym arkuszem ciasta, wpychając delikatnie brzegi do środka, tuż obok krawędzi formy. Nakłuć powierzchnię widelcem i posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną białka. Piec 35-40 minut na złoty kolor.
Krok 21 - Spanakopita foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 29.08.2016 19:51
Ciekawy przepis.
agnieszka214 29.08.2016 19:09
Bardzo pyszne mniam
cukiereczek 29.08.2016 18:26
no i smacznie
Stenka 29.08.2016 18:24
ciekawy przepis
RenataZ-et 29.08.2016 16:31
świetny pomysł
Agnieszka-87-25 29.08.2016 15:27
pyszne jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak