Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z tuńczykiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 1 opakowanie
tuńczyk kawałki w oleju 4 puszki
czosnek ząbki 2 ząbki
papryczka chili 1 sztuka
pomidory w puszce 400 g
przecier pomidorowy 500 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z tuńczykiem

Kroki postępowania

1
1. Wstawiamy wodę na makaron (z dodatkiem łyżki soli i oleju). W czasie gdy woda się zagotowujemy cebulę kroimy w kostkę, z chilli usuwamy gniazda nasienne i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez 3-4 minuty (aż cebulka się zezłoci)
Krok 1 - Spaghetti z tuńczykiem foto
2
2. Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka i dokładnie mieszamy. Podsmażamy dwie minuty.
Krok 2 - Spaghetti z tuńczykiem foto
3
3. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu (ok 7-8 minut).
Krok 3 - Spaghetti z tuńczykiem foto
4
4. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania i jeszcze chwilę dusimy. Makaron odcedzamy, układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego.
Krok 4 - Spaghetti z tuńczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 20.03.2015 19:06
ciekawe połączenie
Adamorek 20.03.2015 17:47
polecam dodać oliwki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak