Spaghetti z tuńczykiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    1 opakowanie
  • tuńczyk kawałki w oleju

    4 puszki
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • pomidory w puszce

    400 g
  • przecier pomidorowy

    500 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti z tuńczykiem foto
1. Wstawiamy wodę na makaron (z dodatkiem łyżki soli i oleju). W czasie gdy woda się zagotowujemy cebulę kroimy w kostkę, z chilli usuwamy gniazda nasienne i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez 3-4 minuty (aż cebulka się zezłoci)
Krok 2 - Spaghetti z tuńczykiem foto
2. Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka i dokładnie mieszamy. Podsmażamy dwie minuty.
Krok 3 - Spaghetti z tuńczykiem foto
3. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu (ok 7-8 minut).
Krok 4 - Spaghetti z tuńczykiem foto
4. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania i jeszcze chwilę dusimy. Makaron odcedzamy, układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 20.03.2015 19:06
ciekawe połączenie
Adamorek 20.03.2015 17:47
polecam dodać oliwki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat