Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z sosem pomidorowo-serowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 200 gram
pomidory bez skóry 6 szt
sok pomidorowy 300 ml
wino czerwone wytrawne 200 ml
mięso mielone wieprzowe
ser żółty 200 gram
cebula 1 szt
bazylia świeża
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z sosem pomidorowo-serowym

1) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej mięso mielone i podsmażamy.
2) Gdy mięso będzie trochę podsmażone dodajemy wino i smażymy. W dalszej kolejności dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory (lub puszkę pomidorów) oraz przecier pomidorowy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje.
3) Ser żółty ścieramy na grubej tarce, dodajemy do sosu i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę soku pomidorowego.
4) Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie.
5) Na talerzu układamy makaron i polewamy go przygotowanym sosem. Dekorujemy listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak