Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z sosem gorgonzola

4.0
(27)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti
śmietana 18 proc 200 g
ser pleśniowy typu gorgonzola 90 g
natka pietruszki 1 pęczek
cukier (brzozowy lub zwykły)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z sosem gorgonzola

Dziś zapraszam na smaki Lombardii. Na stole gości smakowite połączenie makaronu spaghetti z wyrazistym, pikantno - grzybowym i bardzo aromatycznym sosem na bazie sera gorgonzola. Całość łagodzi śmietana oraz natka pietruszki. Danie jest pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak rozpieści wszystkie nasze zmysły.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W rondelku podgrzewamy śmietanę na małym ogniu i dodajemy do niej pokruszone kawałki gorgonzoli. Całość gotujemy do momentu rozpuszczenia sera i odpowiedniego połączenia obu składników. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a na koniec dodajemy listki natki pietruszki i lekko podduszamy je w sosie. Gotowy sos odstawiamy do lekkiego ostudzenia i zgęstnienia, a następnie łaczymy go z ugotowanym makaronem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 02.01.2016 16:21
bardzo dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak