Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z sosem bolońskim

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 200 g
marchew 1 sztuka
seler naciowy 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
pomidory krojone z puszki 200 g
czosnek 1 ząbek
Goździki całe Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
pieprz do smaku
sól do smaku
olej 1 łyżka
mielona wołowina 250 g
białe wino 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z sosem bolońskim

Kroki postępowania

1
Na oleju podsmaż wołowinę. Gdy zaczną się z niej tworzyć grudki wrzuć posiekaną cebulę drobniutko pokrojoną marchew oraz seler naciowy. Gdy całość lekko zmięknie, dodaj czosnek, pomidory, wino i przyprawy. Duś całość pod przykryciem 30 minut.
Krok 1 - Spaghetti z sosem bolońskim foto
2
W czasie gdy sos się dusi, ugotuj makaron al dente.
Krok 2 - Spaghetti z sosem bolońskim foto
3
Makaron odcedź i wymieszaj z sosem (z którego należy usunąć przyprawy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż na talerze i podaj.
Krok 3 - Spaghetti z sosem bolońskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 28.01.2013 14:58
pomysłowe
treonina 13.11.2012 17:02
proste i smaczne
gosia561 13.11.2012 15:53
klasycznie smaczne
PIOTR11 13.11.2012 15:43
też takie robię,jest super
Poison1988 13.11.2012 15:36
pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak