Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

sos

  • Pomidory krojone z puszki

    2 opakowania
  • papryka czerwona

    1 szt
  • czosnek

    6 ząbków
  • oliwa

    4 łyżki
  • bazylia świeża

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku

pulpety

  • soczewica czerwona

    2 szklanki
  • czosnek

    1 ząbek
  • płatki owsiane

    3 łyżki
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • garam masala

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku

dodatkowo

  • makaron spaghetti

    1 opakowanie
  • płatki drożdżowe

    do posypania
  • bazylia świeża

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min, aż papryka będzie miękka i lekko przypieczona. Następnie paprykę odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z niej skórkę. Pomidory z puszki otwieramy i przelewamy do garnka, dodajemy upieczoną paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki sosu. Sos miksujemy blenderem aż będzie jednolity.
Soczewicę płuczemy trzykrotnie w wodzie, następnie zalewamy wodą, tak aby była przykryta, (u mnie dwie szklanki) i nastawiamy na palnik. Gotujemy aż będzie miękka, co jakiś czas soczewicę należy pomieszać, aby nie przywarła do spodu garnka.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy płatki owsiane, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Z masy formujemy okrągłe pulpety, które układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min, aż lekko się zrumienią. Podczas pieczenia pulpety można przewracać, aby były równomiernie upieczone.
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na al dente, następnie odcedzamy. Sos podgrzewamy. Na talerzu układamy makaron, następnie polewamy sosem, układamy pulpety i posypujemy posiekaną bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 30.05.2017 19:27
Ciekawie wygląda.
IKrakowianka 29.05.2017 21:21
bardzo apetyczne danie
Renataj 29.05.2017 21:06
Warto wypróbować:)
Stenka 29.05.2017 19:57
ciekawy przepis
Mniam 29.05.2017 11:46
Lubię takie pomysłowe dania :)
Róża1 29.05.2017 11:22
Superowy pomysł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jan_mag 29.05.2017 10:50
Super pomysł :)
mirosława4 29.05.2017 10:47
apetyczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat