Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z pulpetami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 szt
jajko 1 szt
parmezan 1-2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
chleb 1 kromka
mleko 1/4 szkl
pomidory w puszce 1 szt
makaron spaghetti 1/3 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pulpetami

Kroki postępowania

1
Do miski z mięsem mielonym dodajemy rozbełtane jajko, drobno posiekany czosnek i cebule oraz posiekana natkę pietruszki ok.1 łyżki, sól, pieprz oraz starty parmezan ok 3 łyżek. Odcinamy skórkę od kromki chleba, środek chleba namaczamy w ciepłym mleku ,pozostawiamy na ok 5 minut. Następnie delikatnie odciskamy chleb, drobno siekamy i dodajemy do mięsa i reszty składników.
Krok 1 - Spaghetti z pulpetami foto
2
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wyrabiając na jednolita masę.
Z wyrobionego farszu mięsnego formujemy pulpeciki. Dobrze jest mieć zimna wodę w miseczce, która zwilżamy dłonie (farsz mięsny nie klei się wtedy do rak).
Krok 2 - Spaghetti z pulpetami foto
3
Tak uformowane pulpety obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. W miedzy czasie gotujemy makaron spaghetti w osolonej wodzie. Puszkę pomidorów wrzucamy do blendera i miksujemy. Z patelni , na której smażyliśmy pulpety zlewamy olej, następnie wlewamy na ta sama patelnie sos pomidorowy , dodajemy pulpety i dusimy ok 15 min na małym ogniu.
Krok 3 - Spaghetti z pulpetami foto
4
Na talerz nakładamy porcje makaronu następnie pulpety, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
Krok 4 - Spaghetti z pulpetami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 13.02.2014 19:31
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak