Spaghetti z pieczoną dynią

Spaghetti z pieczoną dynią

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Spaghetti i pesto dyniowym. Takie pesto z dyni warto przygotować sobie na zaś. Do małych słoiczków pakujemy, pasteryzujemy i mamy ;) Tak było u nas. Sprawdziło się na szybki obiad. Teraz podpowiemy Wam jak je zrobić.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dynia

    600 gramów
  • chleb

    4 kromki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    200 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietana kremówka

    125 mililitrów
  • parmezan starty

    100 gramów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • oliwa

    125 mililitrów
  • makaron spaghetti

    500 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miąższ z dyni kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, smażymy razem z łyżką masła. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Jajka mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. Pokrojony w kostkę chleb moczymy w masie.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 farszu. Wykładamy namoczony chleb. Następnie pokrojone pomidorki i pozostałą część farszu.

Pieczemy 10 min w temperaturze 200°. Po tym czasie polewamy oliwą, posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze kwadrans. Całość studzimy i blendujemy.

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Dodajemy kilka łyżek pesto z dyni. Podajemy ze startym parmezanem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy miąższu dyni hokkaido.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

05.01.2019 19:14
To danie wygląda wspaniale :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:22
Pomysłowo i smacznie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat