Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z pieczoną dynią

5.0
(11)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Spaghetti i pesto dyniowym. Takie pesto z dyni warto przygotować sobie na zaś. Do małych słoiczków pakujemy, pasteryzujemy i mamy ;) Tak było u nas. Sprawdziło się na szybki obiad. Teraz podpowiemy Wam jak je zrobić.

Składniki:

Składniki:

dynia 600 gramów
chleb 4 kromki
cebula 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 200 gramów
jajko 2 sztuki
śmietana kremówka 125 mililitrów
parmezan starty 100 gramów
masło 82% 1 łyżka
oliwa 125 mililitrów
makaron spaghetti 500 gramów

Porada

W przepisie użyliśmy miąższu dyni hokkaido.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pieczoną dynią

Miąższ z dyni kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, smażymy razem z łyżką masła. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Jajka mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. Pokrojony w kostkę chleb moczymy w masie.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 farszu. Wykładamy namoczony chleb. Następnie pokrojone pomidorki i pozostałą część farszu.

Pieczemy 10 min w temperaturze 200°. Po tym czasie polewamy oliwą, posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze kwadrans. Całość studzimy i blendujemy.

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Dodajemy kilka łyżek pesto z dyni. Podajemy ze startym parmezanem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.01.2019 19:14
To danie wygląda wspaniale :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:22
Pomysłowo i smacznie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak