Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z pesto z pietruszki

5.0
(41)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pesto:

natka pietruszki 1 sztuka
bazylia świeża 4 łyżki
słonecznik łuskany 50 gramów
czosnek ząbki 1 sztuka
parmezan 50 gramów
oliwa 120 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Dodatkowo:

makaron spaghetti 300 gramów

Porada

Parmezan można zastąpić serem grana padano lub peccorino romana.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pesto z pietruszki

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Listki bazylii i pietruszki umieścić w wysokim naczyniu, dodać posiekany czosnek, starty na drobnych oczkach ser, słonecznik i stopniowo, rozdrobnić za pomocą blendera dolewając oliwę z oliwek. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Do gorącego makaronu dodać pesto i wymieszać. Makron podawać od razu po przygotowaniu, posypany wiórkami twardego sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.09.2014 09:56
musi być smaczne
wyattearp 23.07.2014 20:43
super jedzonko
berys18 23.07.2014 07:41
dobry obiad
2milutka 22.07.2014 18:11
super pomysł!
Bernadeta1 22.07.2014 17:43
Bardzo lubię takie
Anna133 22.07.2014 17:27
aromatyczne i smaczne !
SAPURI 22.07.2014 16:06
Pesto z bazylii ubóstwiam, pietruszkowe będzie następne w kolejności :)
IlonaAlbertos 22.07.2014 14:56
Apetyczne spaghetti. Uwielbiam takie dania z makaronem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak