Spaghetti z pesto z pietruszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pesto:

  • natka pietruszki

    1 sztuka
  • bazylia posiekana

    4 łyżki
  • słonecznik łuskany

    50 gramów
  • czosnek ząbki

    1 sztuka
  • parmezan

    50 gramów
  • oliwa

    120 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Dodatkowo:

  • makaron spaghetti

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Listki bazylii i pietruszki umieścić w wysokim naczyniu, dodać posiekany czosnek, starty na drobnych oczkach ser, słonecznik i stopniowo, rozdrobnić za pomocą blendera dolewając oliwę z oliwek. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Do gorącego makaronu dodać pesto i wymieszać. Makron podawać od razu po przygotowaniu, posypany wiórkami twardego sera.
Ola1984
Parmezan można zastąpić serem grana padano lub peccorino romana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 07.09.2014 09:56
musi być smaczne
wyattearp 23.07.2014 20:43
super jedzonko
berys18 23.07.2014 07:41
dobry obiad
2milutka 22.07.2014 18:11
super pomysł!
Bernadeta1 22.07.2014 17:43
Bardzo lubię takie
Anna133 22.07.2014 17:27
aromatyczne i smaczne !
SAPURI 22.07.2014 16:06
Pesto z bazylii ubóstwiam, pietruszkowe będzie następne w kolejności :)
IlonaAlbertos 22.07.2014 14:56
Apetyczne spaghetti. Uwielbiam takie dania z makaronem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat