Spaghetti z mątwami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    350 g
  • sos pomidorowy

    1 słoik
  • sól do smaku

  • pieprz

  • bazylia

    6 listków
  • oliwa

    4 łyżki
  • peperoncino

    1 sztuka
  • Białe wytrawne wino

    1 szklanka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • Mątwy

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, dodaj wcześniej oczyszczone
i pokrojone w paski mątwy i sos pomidorowy, papryczkę peperoncino i bazylię.
2. Podlej odrobiną białego wina i zaczekaj, aż odparuje. Dodaj do smaku pieprzu
i trzymaj na ogniu, dopóki wszystkie składniki się nie połączą.
3. Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody, odcedź i wymieszaj z przygotowanym sosem.


Wskazówki: Aby nadać potrawie bardziej intensywnego smaku, zamiast wina potrawę można podlać odrobiną octu winnego. Do uzyskania delikatnego aromatu wystarczy użyć świeżych pomidorów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dom-agi 23.04.2015 10:06
Ciekawy pomysł!
Ola1984 23.04.2015 06:57
Pięknie wygląda i zapewne tak smakuje :)
Ada-Gaba 22.04.2015 20:36
pięknie podane
Kuchenka 22.04.2015 20:00
apetycznie wygląda
Dawid97 22.04.2015 18:51
pięknie podanie tego spaghetti
IZABELA29 22.04.2015 16:10
fajnie podane
Internetowa Kuchnia 22.04.2015 15:22
ciekawe spaghetti :)
Agnieszka-87-25 22.04.2015 14:29
apetycznie wygląda
bertpvd 22.04.2015 13:15
bardzo ciekawy przepis
IKrakowianka 22.04.2015 13:12
piękna prezentacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat