Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z małżami Giancarlo Russo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spaghetti 400 g
małże 1 kg
ząbki czosnku 2 szt
krojone pomidory w zalewie 400 g
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z małżami Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:
Myjemy dokładnie małże pod bieżącą zimną wodą, oczyszczając je z wodorostów. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z pokrojonym czosnkiem, dodajemy małże i smażymy pod przykryciem przez 2 minuty. Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy białe wino i gotujemy przez kolejne 2 minuty, a następnie dodajemy pomidory i jeszcze na chwilę przykrywamy. Gdy tylko małże się otworzą, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy je jeszcze przez 8- 10 minut, lecz nie dłużej, bo staną się twarde. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, a następnie odcedzamy i przekładamy go na patelnię do przygotowanych małży. Posypujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki oraz doprawiamy, według uznania, ostrą mieloną papryką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

carmen 24.04.2013 19:25
ciekawy przepis
Anna133 24.04.2013 19:01
nie jadam owoców morza :/ czy się kiedyś skuszę ?
arbuzowo 24.04.2013 18:45
takie spaghetti jest pycha!
miki47 24.04.2013 17:42
pyszny przepis
idealme 24.04.2013 17:15
aż zrobiłam się głodna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak