Spaghetti z kurczakiem i szparagami w sosie serowym

Spaghetti z kurczakiem i szparagami w sosie serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Makaron spaghetti w kremowym, śmietankowo- serowym sosie, z dodatkiem delikatnych szparagów, kurczaka oraz cebuli. Pyszne sycące danie w parę chwil.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spaghetti:

  • makaron spagetti

    500 g
  • piersi z kurczaka

    500 g
  • szparagi zielone

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • rosół

    300 ml
  • żółty ser starty

    100 g
  • serek śmietankowy naturalny

    200 g
  • słodka papryka Prymat

    0.5 łyżeczka
  • papryka ostra Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć paprykami.
Cebulę posiekać drobno.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować przez 3 min w osolonym wrzątku, odcedzić, każdego przekroić na pół.
3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać kurczaka, smażyć na rumiano.
Wlać rosół, dodać serem śmietankowy oraz szparagi.
Gdy serek połączy się z rosołem wsypać ser żółty, wymieszać.
4. Dusić na minimalnym gazie do delikatnego zgęstnięcia sosu.
w między czasie dokładnie doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.
5. Do sosu przełożyć makaron spaghetti, dokładnie wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat