Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti

    250 gram
  • filet z kurczaka

    500 gram
  • pieczarki

    250 gram
  • śmietana 18 proc

    450 gram
  • rozmaryn świeży

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • bazylia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.W osolonej wodzie z dodatkiem odrobimy oliwy z oliwek gotujemy makaron spaghetti al dente (najlepiej zgodnie z informacją na opakowaniu).

2.Obieramy pieczarki i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i odrobiną soli.

3.Kurczaka kroimy w kostkę i również podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek oraz odrobiną soli i pieprzu.

4.Usmażonego kurczaka łączymy z pieczarkami i dodajemy śmietanę. Rozdrabniamy listki świeżej bazylii i rozmarynku, dodajemy do kurczaka i pieczarek ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi ostrzejszy smak, może dodać odrobinę papryczki chili (przyprawę).

5.Odcedzamy makaron, delikatnie zalewamy zimną wodą, aby nie stracił sprężystości. Na wierzch polewamy przygotowany sos. Dekorujemy bazylią.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marta1986

21.08.2013 19:55
bardzo apetyczne

IwonaDD

21.08.2013 19:43
pyszny obiad

Aleksandra/Olcia

21.08.2013 19:41
ciekawy przepis apetyczny

Sylwiagr

21.08.2013 19:30
ale ładnie podane :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat