Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z krewetkami, cukinią i limonką
1. Makaron ugotować al dente wg przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić.
2. Cukinię pociąć w cienkie podłużne plastry, np. obieraczką do warzyw, a następnie w chude paseczki tworząc cukiniowe spaghetti.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przesmażyć krótko cukinię, dodać makaron oraz wlać śmietankę. Smażyć chwilę mieszając aż śmietanka obklei składniki. W międzyczasie doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Na oddzielnej patelni rozgrzać kolejną łyżkę masła, wrzucić posiekany drobno czosnek, zeszklić. Dodać krewetki i smażyć po 2-3 min z każdej strony.
5. Makaron wyłożyć na talerze, ułożyć po 6 krewetek, posypać natką pietruszki. Danie podawać z ćwiartką limonki bądź cytryny.