Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z krewetkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 350 g
krewetki mrożone 225-250 g
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
czosnek ząbki 2
oliwa
skórka z cytryny 1,5 łyżeczki
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z krewetkami

Makaron gotujemy al'dente. Zostawiamy po ugotowaniu 4-5 łyżek wody po gotowaniu makaronu. Odcedzamy makaron, lecz nie przelewamy go zimną wodą!
Krewetki oczyszczamy, odcinamy ogonki (ciemnoczerwona końcówka). Osuszamy. Na patelni rozgrzewamy na małym ogniu 4 łyzki oliwy z oliwek. Ząbki czosnku nacinamy tak by mogły puscic sok na patelni i wrzucamy je na oliwę. Gdy zbrązowieją, zdejmujemy z patelni (uważamy by nie przypalić czosnku bo będzie gorzki smak!). Wrzucamy krewetki, przyprawiamy sola, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Przesmażamy, mieszając co jakis czas. Dodajemy skórke z cytryny. Mieszamy. Smażymy 4 minuty. Dodajemy makaron. Mieszamy. Musi przesiąknąć zawartoscia patelni. Dodajemy drobno posiekaną natke pietruszki, mieszamy. Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 21.03.2017 22:41
pyszne na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak