Spaghetti z krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    350 g
  • krewetki mrożone

    225-250 g
  • sól himalajska

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • czosnek suszony Prymat

  • czosnek ząbki

    2
  • oliwa

  • skórka z cytryny

    1,5 łyżeczki
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al'dente. Zostawiamy po ugotowaniu 4-5 łyżek wody po gotowaniu makaronu. Odcedzamy makaron, lecz nie przelewamy go zimną wodą!
Krewetki oczyszczamy, odcinamy ogonki (ciemnoczerwona końcówka). Osuszamy. Na patelni rozgrzewamy na małym ogniu 4 łyzki oliwy z oliwek. Ząbki czosnku nacinamy tak by mogły puscic sok na patelni i wrzucamy je na oliwę. Gdy zbrązowieją, zdejmujemy z patelni (uważamy by nie przypalić czosnku bo będzie gorzki smak!). Wrzucamy krewetki, przyprawiamy sola, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Przesmażamy, mieszając co jakis czas. Dodajemy skórke z cytryny. Mieszamy. Smażymy 4 minuty. Dodajemy makaron. Mieszamy. Musi przesiąknąć zawartoscia patelni. Dodajemy drobno posiekaną natke pietruszki, mieszamy. Podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 21.03.2017 22:41
pyszne na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat