Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z klopsikami
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dokładnie rozdrobnić palcami lub przecisnąć przez praskę. Dodać mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę mąki, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić, a następnie uformować klopsiki, obtoczyć je w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
W rondelku rozgrzać olej, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć. Dodać pomidory i dusić przez kilka minut. Gdy pomidory zmiękną dodać koncentrat pomidorowy oraz zioła i wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpeciki i dusić przez kilka minut na niewielkim ogniu.
Ugotowany makaron ułożyć na talerzach, dodać sos z pulpecikami i posypać startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.