Spaghetti z kalafiorem, kaparami i skórką cytryny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szybkie, a jednocześnie lekkie spaghetti. Kremowe za sprawą kalafiora, wyraziste dzięki kaparom i skórce cytryny. Okraszona serem grana, płatkami chili oraz okruchami chleba.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • spaghetti

    200 gramów
  • kalafior

    150 gramów
  • kapary

    1 łyżka
  • ser grana padano

    2 łyżki
  • skórka cytrynowa

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • ser grana padano

    2 łyżki
  • płatki chili

    2 szczypty
  • chleb

    2 kromki
  • szczypiorek

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Spaghetti z kalafiorem, kaparami i skórką cytryny foto

Zagotuj wodę na makaron. W tym samym garnku ugotuj kalafior. Miałam mrożony, wcześniej gotowany na parze przed mrożeniem, więc potrzebował parę minut. Świeży gotuj do miękkości.

Opłucz kapary pod bieżącą wodą i pokrój. Zetrzyj skórkę cytryny oraz ser. Zblenduj kalafior i dodaj resztę składników.

Ugotuj spaghetti al dente. 

Krok 2 - Spaghetti z kalafiorem, kaparami i skórką cytryny foto
Pokrój drobno chleb i tostuj na patelni.
Krok 3 - Spaghetti z kalafiorem, kaparami i skórką cytryny foto

Zostaw pół szklanki wody po makaronie. Odlej i wymieszaj makaron z kalafiorem. Dolewaj wodę do uzyskania kremowej konsystencji. Ewentualnie dopraw solą i gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę. Serwuj makaron posypany chili, graną oraz chlebem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat