Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z kalafiorem, kaparami i skórką cytryny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szybkie, a jednocześnie lekkie spaghetti. Kremowe za sprawą kalafiora, wyraziste dzięki kaparom i skórce cytryny. Okraszona serem grana, płatkami chili oraz okruchami chleba.

Składniki:

Składniki:

spaghetti 200 gramów
kalafior 150 gramów
kapary 1 łyżka
ser grana padano 2 łyżki
skórka cytrynowa 1 łyżeczka

Dodatkowo:

ser grana padano 2 łyżki
płatki chili 2 szczypty
chleb 2 kromki
szczypiorek 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z kalafiorem, kaparami i skórką cytryny

Przygotowanie:

1

Zagotuj wodę na makaron. W tym samym garnku ugotuj kalafior. Miałam mrożony, wcześniej gotowany na parze przed mrożeniem, więc potrzebował parę minut. Świeży gotuj do miękkości.

Opłucz kapary pod bieżącą wodą i pokrój. Zetrzyj skórkę cytryny oraz ser. Zblenduj kalafior i dodaj resztę składników.

Ugotuj spaghetti al dente. 

Krok 1 - Spaghetti z kalafiorem, kaparami i skórką cytryny foto
2
Pokrój drobno chleb i tostuj na patelni.
Krok 2 - Spaghetti z kalafiorem, kaparami i skórką cytryny foto
3

Zostaw pół szklanki wody po makaronie. Odlej i wymieszaj makaron z kalafiorem. Dolewaj wodę do uzyskania kremowej konsystencji. Ewentualnie dopraw solą i gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę. Serwuj makaron posypany chili, graną oraz chlebem.

Krok 3 - Spaghetti z kalafiorem, kaparami i skórką cytryny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak