Spaghetti z buraka z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    300 g (spaghetti)
  • pieczarki

    500 g (małe)
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • cebula szalotka

    1 szt.
  • ocet jabłkowy

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • masło

    5 łyżek
  • śmietana 30%

    100 ml
  • woda

    50 - 70 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Można kupić gotowe spaghetti z buraka, albo buraka obrać i pokroić na cieniutkie paseczki przypominające spaghetti.

2. Makaron z buraka wyłożyć na gorącą patelnię z roztopionym masłem (2 łyżki), dodać cukier i ocet jabłkowy, przykryć i chwilę dusić. Następnie dodać wodę oraz kminek, dusić pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać bez przykrycia, aby odparować, ewentualny płyn.

3. Szalotkę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na maśle (3 łyżki).

4. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i dodać do podsmażonej cebuli, smażyć około 5 - 7 minut. Dodać majeranek, tymianek, łyżeczkę soli i pieprzu oraz śmietanę i smażyć na małej mocy palnika do czasu delikatnego zgęstnienia śmietany.

5. Spaghetti z buraka wyłożyć na talerz, na wierzch pieczarki z sosem i wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 20.05.2017 20:42
Widziałam tak pokrojone buraki w Biedronce ....tylko nie miałam pomysłu na ich wykorzystanie ...
Bernadeta1 20.05.2017 20:36
smaczne jedzonko
jagoda5913 20.05.2017 00:54
fajne danie
benka 19.05.2017 19:05
Świetny przepis, nie widziałam nigdzie gotowego spaghetti z buraka, chętnie bym zrobiła,a tak pokroić to nie umiem.
Aleksandra/Olcia 19.05.2017 18:21
szkoda że nie mam sprzętu żeby tak pokroić buraka,zachęcające danie
jan_mag 19.05.2017 16:00
Ciekawy pomysł :)
dodi 19.05.2017 15:10
ale apetycznie wygląda
2milutka 19.05.2017 13:18
Fajnie to wygląda :)
AZgotuj 19.05.2017 11:57
pysznie połączone składniki:)
IZABELA29 19.05.2017 11:34
Cudne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat