Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z buraka z pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone 300 g (spaghetti)
pieczarki 500 g (małe)
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
cebula szalotka 1 szt.
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
masło 5 łyżek
śmietana 30% 100 ml
woda 50 - 70 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z buraka z pieczarkami

1. Można kupić gotowe spaghetti z buraka, albo buraka obrać i pokroić na cieniutkie paseczki przypominające spaghetti.

2. Makaron z buraka wyłożyć na gorącą patelnię z roztopionym masłem (2 łyżki), dodać cukier i ocet jabłkowy, przykryć i chwilę dusić. Następnie dodać wodę oraz kminek, dusić pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać bez przykrycia, aby odparować, ewentualny płyn.

3. Szalotkę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na maśle (3 łyżki).

4. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i dodać do podsmażonej cebuli, smażyć około 5 - 7 minut. Dodać majeranek, tymianek, łyżeczkę soli i pieprzu oraz śmietanę i smażyć na małej mocy palnika do czasu delikatnego zgęstnienia śmietany.

5. Spaghetti z buraka wyłożyć na talerz, na wierzch pieczarki z sosem i wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 20.05.2017 20:42
Widziałam tak pokrojone buraki w Biedronce ....tylko nie miałam pomysłu na ich wykorzystanie ...
Bernadeta1 20.05.2017 20:36
smaczne jedzonko
jagoda5913 20.05.2017 00:54
fajne danie
benka 19.05.2017 19:05
Świetny przepis, nie widziałam nigdzie gotowego spaghetti z buraka, chętnie bym zrobiła,a tak pokroić to nie umiem.
Aleksandra/Olcia 19.05.2017 18:21
szkoda że nie mam sprzętu żeby tak pokroić buraka,zachęcające danie
jan_mag 19.05.2017 16:00
Ciekawy pomysł :)
dodi 19.05.2017 15:10
ale apetycznie wygląda
2milutka 19.05.2017 13:18
Fajnie to wygląda :)
AZgotuj 19.05.2017 11:57
pysznie połączone składniki:)
IZABELA29 19.05.2017 11:34
Cudne danie
Mniam 19.05.2017 11:20
Nie widziałam takich buraczków, ale wyglądają ciekawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak