Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
MAKRON SPAGHETTI
1 opakowanie -
brokuł
1 duży -
ogórki świeże
2 sztuki -
groszek zielony
3/4 szklanki -
sos
-
serki topione trójkaty
6 serków -
śmietana
3 łyżki -
mleko
8 łyżek -
masło
1,5 łyżki -
sól, pieprz
do smaku
Sposób przygotowania
Groszek gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy. Jeśli użyjemy groszku konserwowego odsączany go z zalewy. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy porcjujemy na talerze.
Na każdej porcji makaronu układamy po kilka różyczek brokułu, po łyżce groszku i po 2 łyżki krojonego ogórka. Całość polewany sosem serkowym. Oprószamy pokrojonym szczypiorkiem.
Sos:
Na patelni topimy masło, dokładamy mleko, serki i śmietanę. Gdy składniki nam się roztopią i połączą w jednolity sos doprawiamy go do smaku. Polewamy makaron z warzywami.
To szybki obiad dla osób lubiących zdrowo i smacznie zjeść.
Danie to możemy podawać na ciepło lub na zimno. Wówczas zamiast sosu polewamy potrawę majonezem.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się