Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z boczniakami w kozim sosie

3.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszna propozycja na smaczny, szybki obiad.

Składniki:

Składniki:

makaron spaghetti 500 gram
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
słonina wędzona 100 gram
boczniaki 250 gram
ser kozi kremowy 100 gram
jogurt 150 mililitrów
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
szczypior 1 pęczek

Porada

W przepisie użyliśmy jogurtu koziego.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z boczniakami w kozim sosie

Makaron gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu.

Słoninę kroimy w kostkę. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz. Boczniaki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser kroimy w kostkę, dodajemy do jogurtu, mieszamy.

Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy boczniaki, marchew i smażymy przez 10 min, cały czas mieszając. Następnie dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy, aż cebula stanie się szklista, zmniejszamy płomień. Dodajemy jogurt wymieszany z kozim serem oraz lubczyk. Dusimy pod przykryciem (na niewielkim ogniu) przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 21:37
Ser kozi bardzo lubię, chociaż z makaronem jeszcze go nie łączyłam. Ciekawy pomysł, takie danie na pewno jest pyszne.
Babeczka35 16.01.2019 07:11
Smacznie :)
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 13:11
Takie spaghetti to ja chętnie zjem.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak