Spaghetti z bakłażanem i sosem z czarnych oliwek

Spaghetti z bakłażanem i sosem z czarnych oliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    500 gram
  • bakłażan

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • oliwki czarne

    100 gram
  • oliwa

    4 łyżka
  • czosnek

    2 ząbek
  • tymianek

    2 listek
  • kapar

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ser gouda

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić na sitku i polać zimną wodą.

Bakłażana, pomidora i paprykę pokroić w kostkę. Oliwki i kapary drobno posiekać. Posiekany czosnek podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie dodać dodać do niego posiekane warzywa wraz z oliwkami i kaparami. Całość posypać tymiankiem (liście) i dusić na średnim ogniu przez około 15 minut. Do smaku można doprawić zarówno solą, jak i pieprzem. Całość wymieszać z makaronem (można też położyć na rozłożonym na talerzu makaronie). Gotowe danie posypać startym serem (opcjonalnie).

Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Łukasz18

11.09.2011 23:37
pysznie

Kate131

01.07.2011 08:55
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat