Spaghetti puttanesca

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kuchnia włoska od zawsze kojarzy nam się przede wszystkim z makaronami. Makaron to świetny "nośnik" przeróżnych sosów. Danie to zostało "wynalezione" w Neapolu w połowie XX w. W skład wchodzi makaron spaghetti, pomidory, kapary, anchois.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron spaghetti

    500 gramów
  • bazylia świeża

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    3 łyżki

Sos:

  • pomidory malinowe

    500 gramów
  • czarne oliwki bez pestek

    0.5 szklanki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • anchois

    4 sztuki
  • ocet winny czerwony

    2 łyżki
  • oliwa

    0.5 szklanki
  • kapary

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos: sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekałem. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem kapary, polałem oliwą, wymieszałem z octem. Doprawiłem do smaku przyprawami.

Ugotowałem makaron, wymieszałem z sosem, posypałem bazylią i natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat