Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti puttanesca

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kuchnia włoska od zawsze kojarzy nam się przede wszystkim z makaronami. Makaron to świetny "nośnik" przeróżnych sosów. Danie to zostało "wynalezione" w Neapolu w połowie XX w. W skład wchodzi makaron spaghetti, pomidory, kapary, anchois.

Składniki:

Składniki:

makaron spaghetti 500 gramów
bazylia świeża 3 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki

Sos:

pomidory malinowe 500 gramów
czarne oliwki bez pestek 0.5 szklanki
ząbki czosnku 3 sztuki
anchois 4 sztuki
ocet winny czerwony 2 łyżki
oliwa 0.5 szklanki
kapary 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti puttanesca

Sos: sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekałem. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem kapary, polałem oliwą, wymieszałem z octem. Doprawiłem do smaku przyprawami.

Ugotowałem makaron, wymieszałem z sosem, posypałem bazylią i natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak