Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti limonkowo-tymiankowe z łososiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 400 g
makaron spaghetti 300 g
ser ricotta 120 g
skórka z limonki 1/2 łyżeczki
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
sok z limonki 1-2 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki
tymianek 1/2 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti limonkowo-tymiankowe z łososiem

Z łososia w całości odetnij skórę, a następnie natrzyj go solą morską oraz utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem. Odstaw.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej, a gdy będzie gorący, włóż na niego łososia. Smaż 4 minuty z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.

W czasie gdy łosoś się smaży wymieszaj ricottę z jogurtem, sokiem i skórką startą z wyszorowanej i sparzonej limonki oraz tymiankiem. Wymieszaj całość z odcedzonym makaronem i 3 łyżkami wody z jego gotowania. Dopraw do smaku solą.

Przełóż łososia na deskę i podziel go na 3 części.

Na talerze wyłóż makaron, a na niego połóż łososia. Udekoruj tymiankiem i podaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycia9 07.02.2013 17:00
super spagetti
eliza135 15.09.2012 22:00
pyszne
Andysz 13.09.2012 09:52
superowe;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak