Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron spagetti
600 g -
sól, pieprz
3 g -
boczek
100 g -
żółtko jajek
4 szt -
śmietana
250 ml -
ząbek czosnku
1/2 szt -
igły rozmaryku
2 szt -
łyżka oliwy z oliwek
2 szt -
parmezan
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan
Po minucie dodać śmietanę zmieszaną z żółtkami i nie zdejmując z ognia, stale mieszać do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć. Należy uważać, aby sos się nie zagotował, bo jaja się zetną, a sos się zwarzy. Tak przygotowane spaghetti podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (3)