spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spagetti

    600 g
  • sól, pieprz

    3 g
  • boczek

    100 g
  • żółtko

    4 szt
  • śmietana

    250 ml
  • ząbek czosnku

    1/2 szt
  • igły rozmaryku

    2 szt
  • łyżka oliwy z oliwek

    2 szt
  • parmezan

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron spaghetti ugotować al dente (6 minut) w dużej ilości osolonej wody (1 litr na 100 g makaronu) z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Ugotowany makaron odcedzić i dodać sosu.

Po minucie dodać śmietanę zmieszaną z żółtkami i nie zdejmując z ognia, stale mieszać do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć. Należy uważać, aby sos się nie zagotował, bo jaja się zetną, a sos się zwarzy. Tak przygotowane spaghetti podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta1986 12.12.2011 12:06
smaczne
gosia561 20.03.2011 00:00
dobre
Barbara55 12.11.2010 15:11
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat