Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti carbonara

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 250 g
woda do gotowania
boczek wędzony 150 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 duże ząbki
olej 2 łyżki
śmietana 12% słodka 200 ml
jajko 1 sztuka
ser cheddar drobno starty 50 g
natka pietruszki 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy szczyptą soli i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

Gdy cebula będzie szklista wlewamy śmietankę i wrzucamy połowę startego sera, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wbijamy jajko, mieszamy energicznie, aż całość się połączy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wrzucamy posiekaną pietruszkę. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i podajemy posypane resztą startego sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.06.2017 19:29
bardzo dobre spaghetti
Grazyna0211 22.06.2017 16:06
dobre jedzonko
Ada-Gaba 22.06.2017 10:38
lubimy takie dania
Babeczka35 22.06.2017 08:19
Bardzo smacznie.
Krystyna32 22.06.2017 08:00
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak