Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    250 g
  • woda

    do gotowania
  • boczek wędzony

    150 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 duże ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • śmietana 12%

    słodka 200 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • ser cheddar

    drobno starty 50 g
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy szczyptą soli i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

Gdy cebula będzie szklista wlewamy śmietankę i wrzucamy połowę startego sera, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wbijamy jajko, mieszamy energicznie, aż całość się połączy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wrzucamy posiekaną pietruszkę. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i podajemy posypane resztą startego sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 22.06.2017 19:29
bardzo dobre spaghetti
Grazyna0211 22.06.2017 16:06
dobre jedzonko
Ada-Gaba 22.06.2017 10:38
lubimy takie dania
Babeczka35 22.06.2017 08:19
Bardzo smacznie.
Krystyna32 22.06.2017 08:00
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat