Spaghetti Carbonara

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    250 g
  • woda zimna

    3 l
  • sól

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    150 g
  • śmietana 30%

    200 g
  • parmezan

    50 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti Carbonara foto
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju przez około 7-8 minut.
Krok 2 - Spaghetti Carbonara foto
Na tej samej patelni wlewamy śmietanę i doprawiamy czarnym pieprzem. Redukujemy całość przez 7-8 minut.
Krok 3 - Spaghetti Carbonara foto
Szatkujemy pietruszkę i doprawiamy pieprzem.
Krok 4 - Spaghetti Carbonara foto
Ścieramy parmezan i dodajemy do śmietany.
Krok 5 - Spaghetti Carbonara foto
Zgodnie z instrukcją w osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente.
Krok 6 - Spaghetti Carbonara foto
Odcedzamy makaron dodajemy sos śmietanowy z boczkiem i całość mieszamy. Na koniec posypujemy pietruszką oraz tartym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 15.07.2016 22:28
smaczny obiadek
gosia56 05.07.2016 13:26
pyszne jedzonko;)
ilka01 05.07.2016 12:47
uwielbiam :)
Renata9 04.07.2016 22:50
Smaczne jedzonko
Wiktoria29 04.07.2016 20:46
uwielbiam , ale nie dodaję natki pietruszki i dodaję jajko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat