Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti Carbonara

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 250 gram
boczek wędzony 100 gram
śmietana 30% 125 ml
białe wino wytrawne 50 ml
żółtko jajek 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
ser 1 łyżka
bazylia świeża 4-5 listków
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti Carbonara

Makaron ugotować al dente i odcedzić.

Boczek drobno pokroić i podsmażyć na patelni, mieszając, aby się nie przypalił.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę.

Z patelni ściągnąć boczek, a na wytopionym z niego tłuszczu podsmażyć cebulkę, podlewając ją winem.

Dodać czosnek i dusić całość około 5 minut.

W miseczce wymieszać żółtko z połową śmietany i serem.

Drugą połowę śmietany wlać na patelnię, dodać podsmażony boczek.

Pod patelnią zmniejszyć ogień na minimalny.

Dodać masę z żółtkiem, energicznie mieszając, aby nie powstała jajecznica, doprawić solą i pieprzem.

Zdjąć z ognia, dodać makaron i wymieszać.

Podawać ze świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 21.07.2014 11:10
pyszne danie włoskie
eMMe 20.07.2014 23:24
Uwielbiam carbonarę:)
Noruas 20.07.2014 18:13
uwielbiam taki makaron!!
Grazyna0211 20.07.2014 17:23
moje ulubione
Lidzia 20.07.2014 16:52
Mniamuśne.
berys18 20.07.2014 16:48
bardzo apetycznie wygląda
nogawkuchni 20.07.2014 16:06
Lubię spaghetti przygotowane tym sposobem,pyszne i sycące jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak