Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti carbonara

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 300 g
wędzony boczek 100 g
śmietana 18 proc 200 ml
żółtko surowe 1 szt
czosnek 2 szt
cebula 1 szt
parmezan starty 4 łyzki
sól 1 łyzeczka
pieprz 1 szczypta
oliwa 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara

Makaron gotujemy al dente.

Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy.

Po ok. 5 minutach ściągamy z patelni.

Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę , po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.

Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu! podgrzewając dodajemy masę śmietanową.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

Podajemy gorące!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 14.12.2014 17:51
i tak sie powinno robic !
aniagdz 01.04.2014 15:45
oj tak :) włoskie smaki zawsze:)
Renata22 31.03.2014 22:23
moj ulubiony makaron;)
eMMe 31.03.2014 21:40
Najlepsze spaghetti:)
Renataj 31.03.2014 21:35
Lubię makaron w tym wydaniu.
idealme 31.03.2014 20:55
uwielbiam carbonare!!! ja na koniec dodaję jeszcze świeżo posiekaną pietruszkę :)
patryska76 31.03.2014 20:04
Ale pyszne danie ;-)
luna76 31.03.2014 20:02
Bardzo lubię carbonarę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak