Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti carbonara

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 500 g czarny
boczek wędzony 300 g
śmietana 30% 250-300 ml
parmezan starty 50-80 g
jajko 2 całe
żółtko jajek 2-3
cebula 1 duża
czosnek 3-4 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara

Kroki postępowania

1
Śmietankę słodką wymieszać z całymi jajkami, żółtkami, przyprawami oraz grugo utartym parmezanem.
Krok 1 - Spaghetti carbonara foto
2
Boczek pokroić w kosteczkę, stopić na średnio rozgrzanej suchej patelni, na niewielkim ogniu. Kiedy boczek się ładnie zrumieni, dodać posiekaną cebulę i smażyć, stale mieszając, aż cebulka będzie rumiana. Na koniec dodać czosnek wyciśnięty przez praskę - wymieszać.
Krok 2 - Spaghetti carbonara foto
3
W lekko osolonym wrzątku ugotować al dente czarne spaghetti (moje było barwione inkaustem z kałamarnic), odcedzić.
Krok 3 - Spaghetti carbonara foto
4
Przełożyć makaron do szerokiego dużego naczynia ze skwareczkami i cebulką, po czym dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Spaghetti carbonara foto
5
Zalać sosem i mieszać na niewielkim płomieniu, aż ser się zacznie topić - uważać, aby jajka w sosie nie ścięły się w jajecznicę ;)
Krok 5 - Spaghetti carbonara foto
6
Makaron postawić na stół w naczyniu, w którym było robione lub tuż przed podaniem przekładać na ogrzane talerze i natychmiast podawać.
Krok 6 - Spaghetti carbonara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.02.2014 10:55
Moje czarne spaghetti jest barwione sepią ("atramentem" z mątwy/kałamarnicy) - smakuje lekko krewetkowo, a więc idealnie będzie się komponowało z daniami z fruttti di mare :)
Mniam 03.02.2014 22:06
Spaghetti w takim kolorze to jeszcze nie jadłam. Ale wygląda super!
stokrotka 03.02.2014 20:39
super kompozycja smaków
mitek111 03.02.2014 18:19
ciekawy ten przepis jest
Marlenka.S 03.02.2014 18:07
pyszności, bardzo lubię takie dania
babajaga1969 03.02.2014 15:33
ciekawe danie
brioszka 03.02.2014 15:03
też raz zrobiłam carbonarę z makaronem zabarwionym seppią , ale sos zrobił mi się szary :D Twój makaron wygląda apetycznie,mniam! :)
MagdaXXX 03.02.2014 14:52
przepyszny obiadek gratuluję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak