Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    20 dag
  • boczek wędzony

    20 dag
  • cebulka

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    1 łyżka
  • sos

  • żółtko jajek

    2
  • śmietana

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • ser żółty

    5-7 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na oleju, dodać drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć chwilkę aż cebulka się zeszkli. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
W miseczce roztrzepać żółtka z pozostałymi przyprawami i serem. Gorący makaron wymieszać ze smażącym się na małym ogniu boczkiem. Wlać sos i szybko zamieszać aby dokładnie obkleił makaron. Po ok pół minucie wyłączyć gaz i podawać gorące posypane natką pietruszki.
Natkę można dodać bezpośrednio do sosu. Sos można przyprawić również szczypta oregano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
hahanka 26.04.2014 10:38
pyszny obiad
Fiffi 26.05.2013 23:35
lubię makarony
Jodaj 24.05.2013 13:49
pyszny obiadek
2milutka 24.05.2013 13:36
ja tez bardzo lubie:)
Gracer 24.05.2013 12:48
bardzooo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat