Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    500 g
  • jajko

    5 szt
  • żółtko jajek

    4 sz
  • boczek wędzony

    300 g
  • parmezan starty

    200 g
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce roztrzep jajka i żółtka, następnie dodaj do nich połowę startego sera, pieprz, natkę pietruszki i całość dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj all dente wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni podsmaż na złocisto boczek i dodaj do niego ugotowany wcześniej makaron. Zalej masą jajeczną i dokładnie wymieszaj. Jajka powinny lekko się ściąć pod wpływem ciepła makaronu. Posyp parmezanem i od razu podawaj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 17.03.2013 07:40
bardzo lubimy
krystyna330 18.01.2013 12:47
pycha
teresa18 11.11.2012 17:30
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat