Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    40 dag
  • boczek wędzony

    20 dag
  • ser żółty

    10 dag
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • cebula

    2 szt
  • żółtko jajek

    4 szt
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na małym ogniu. Cebulę obrać, opłukać i drobno pokrojoną dodać do podsmażonego boczku i smażyć dalej razem, oprószyć sola i pieprzem.
Śmietanę 18% wymieszać z roztrzepanymi żółtkami oraz startym serem. wlać na patelnię do boczku z cebulą. Składniki razem wymieszać i dusić na małym ogniu razem aż powstanie gęsty sos.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do sosu, wymieszać razem i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 23.09.2016 12:34
dawno nie robiłam, ale również lubimy, zwłaszcza z duuużą ilością boczku ;)
Renataj 23.09.2016 10:43
Bardzo lubię:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat