Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti bolognese z indykiem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Witam przedstawiam moją propozycję na szybki, smaczny i zdrowy obiad rodem ze słonecznej Italii. Spaghetti bolognese z mięsem mielonym z indyka to odchudzona wersja tego popularnego na całym świecie dania. W moim przepisie do stworzenia sosu użyłem pomidorów ze szklarni a do tego świeżych ziół.

Składniki:

mięso mielone indycze 500 g
pomidory 5 szt.
papryka czerwona 1 szt.
cebula 1 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 1 duża łyż.
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
bazylia świeża 5 szt.
Oregano suszone Prymat 3 łyżeczki
ząbek czosnku 1 szt.
makaron spagetti 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti bolognese z indykiem

Mięso mielone z indyka przełożyć na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą należy dodać pokrojone w kostkę pomidory. Gdy pomidory puszczą sok dodajemy wszystkie przyprawy (można użyć proporcji z przepisu lub dodać według swojego gustu). Zmniejszamy moc palnika i dusimy wszystkie składniki pod przykryciem. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron. Po ugotowaniu makaron należy odcedzić i dodać do sosu a następnie wymieszać. W przepisie nie używałem soli i pieprzu, ponieważ cały aromat uzyskałem ze świeżych ziół. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak