Spaghetti bolognese

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    300 g
  • pomidory krojone z puszki

    1
  • marchew

    1
  • cebula

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

  • oregano

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti bolognese foto
Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę.
Krok 2 - Spaghetti bolognese foto
Łopatkę myjemy, osuszamy z nadmiaru wody i mielimy w maszynce do mielenia. Można również kupić gotowe mięso mielone.
Podgrzewamy trochę oleju na patelni i wrzucamy na nią mięso.
Krok 3 - Spaghetti bolognese foto
Kiedy mięso będzie już podsmażone dodajemy do niego warzywa i całość smażymy aż cebula się zeszkli na marchewka będzie jeszcze lekko chrupiąca.
Krok 4 - Spaghetti bolognese foto
Dodajemy do całości pomidory z puszki , doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Można również dodać trochę chili i octu winnego dla zaostrzenia smaku.
Gotujemy całość aż sos lekko się zredukuje.
Podajemy z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat