Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti bolognese

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti
mięso mielone wieprzowe 600 g
przecier pomidorowy 500 g
pomidory w puszce 1 puszka
cebula 3 sztuki
marchew 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
masło 4 łyżki
mąka 3 łyżki
cynamon 1/2 łyźeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
sok z cytryny

Porada

Przygotowany makaron z sosem można posypać startym żółtym serem oraz udekorować listkiem bazylii.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti bolognese

Kroki postępowania

1
Świeżo zmielone mięso doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 1 - Spaghetti bolognese foto
2
Marchew obrać a następnie zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić w niewielką kostkę.
Krok 2 - Spaghetti bolognese foto
3
Masło rozpuścić a po zdjęciu z ognia dodać mąkę, cynamon oraz szczyptę soli.
Krok 3 - Spaghetti bolognese foto
4
Warzywa podsmażyć na oliwie do momentu aż zmiękną.
Krok 4 - Spaghetti bolognese foto
5
Następnie na tej samej patelni usmażyć mięso z dodatkiem bazylii, tymianku, oregano oraz czosnku.
Krok 5 - Spaghetti bolognese foto
6
Do zasmażki z masła, mąki oraz cynamonu dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Wymieszać z warzywami oraz mięsem a następnie chwilę dusić na małym ogniu. Na końcu delikatnie zblendować sos oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 6 - Spaghetti bolognese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 31.08.2014 12:28
Pop prostu uwielbiam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak