Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti bolognese

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
cebula 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
papryczka chili 1 szt
przecier pomidorowy 1 opak
sól
pieprz
bazylia
makaron spaghetti

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti bolognese

I tradycyjnie już wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente.
Po ugotowaniu i zlaniu warto go polać zimną wodą, aby zachował sprężystość.
Na rozgrzaną oliwę lub olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekane ząbki czosnku i lekko podsmażamy.
Następnie dodajemy papryczkę chilli pokrojoną drobno, a za chwilę mielone, które rozdrabniamy.
Jak się wszystko ładnie obsmaży to solimy, pieprzymy i dodajemy bazylię.
Na koniec zalewamy mielone przecierem pomidorowym i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nutellla 13.10.2013 12:43
rewelacyjne spaghetti, takie lubię
Moni_Wwo 13.10.2013 11:20
Co do dolewania oliwy/oleju zdania są podzielone... Np. Gordon Ramsay twierdzi, że się dodaje. Parmezan jak najbardziej, ja wtedy niestety go nie miałam.
dragunia21 13.10.2013 10:52
makaronu nie trzeba przelewać zimną wodą bo spłukujemy skrobie,która jest potrzebna aby makaron połączył się z sosem.Także nie dodajemy oliwy czy oleju do wody,w której gotujemy makaron.
Paolcia 13.10.2013 09:57
mmmm pyszne :)
aniagdz 13.10.2013 09:49
i parmezan na wierzch;)
Gracer 13.10.2013 09:41
moje ulubione jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak