Spaghetti alla puttanesca

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti

    500 gram
  • oliwa

    3 łyżka
  • pomidory bez skóry

    500 gram
  • papryczka chili

    2 sztuka
  • anchois

    8 sztuka
  • oliwki czarne

    3 łyżka
  • czosnek

    2 ząbek
  • natka pietruszki

    4 łyżka
  • oregano

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • kapary

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti alla puttanesca foto
Na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dodać odsączone posiekane anchois. Podsmażyć do połączenia się smaków. Dodać oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę papryczki chili. Zalać pomidorami w zalewie (lub pozbawionymi skórki i szypułek pomidorami. Dusić na wolnym ogniu do odparowania wody i zagęszczenia się sosu. Dodać pokrojone oliwki i odsączone z zalewy kapary. Wymieszać i podsmażyć kilka minut.
Krok 2 - Spaghetti alla puttanesca foto
Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić około minuty. Doprawić oregano i opcjonalnie solą i pieprzem.
Krok 3 - Spaghetti alla puttanesca foto
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i gorący dodać do sosu. Wymieszać, posypać natką pietruszki i od razu podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 13.05.2017 09:58
smaczny obiad
Grazyna0211 24.07.2015 15:27
pyszne danie
Ada-Gaba 06.07.2015 22:03
bardzo lubię
EmciaPichci 02.03.2014 08:56
uwielbiam każde spaghetti ;)
Poison1988 06.10.2012 08:54
Mniam, mniam :) Palce lizać :)
owca441 05.10.2012 21:10
bardzo apetyczne
owca441 05.10.2012 21:10
bardzo apetyczne
PaniMISIOWA 05.10.2012 21:10
apetycznie wygląda!
Cukiereczek13 05.10.2012 20:41
Przepysznie wyglada :)
Bogusiaz 05.10.2012 20:37
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat