Spaghetti alla Carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti

    300 g
  • boczek wędzony

    150 g
  • żółtko jajek

    3 szt
  • jajko

    1 szt
  • starty ser pecorino

    50 g
  • śmietana 30%

    50 ml
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić spaghetti i gotować wg wskazówek na opakowaniu;
2.W tym samym czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić go na patelni;
3.Ugotowane al dente spaghetti odcedzić z wody ( nie przelewać zimną) dodać do smażącego się boczku;
4.Jajka ( żółtka+ całe jajko) roztrzepać z parmezanem i śmietanką;
5.Wyłaczyć źródło ciepła, zalać spaghetti roztrzepanymi jajkami z serem i szybko wymieszać;
6.Odrobina świeżego pieprzu i gotowe.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 05.11.2013 07:29
jeno z moich ulubionych!
IwonaKa 11.10.2013 00:23
chyba jutro takie zrobię
olkaaa 27.07.2013 09:31
uwielbiam spaghetti
caralajna 20.07.2013 07:32
uwielbiam makaron, wolę go od ziemniaków czy kaszy, świetna propozycja smakowa
miszelka 19.07.2013 11:38
Nigdy nie jadłam oryginalnie włoskiej carbonary i pewnie dlatego dodaję tylko żółtka. Albo mam korzenie z Neapolu, o których nic nie wiem :)
Alex_M 19.07.2013 10:57
uwielbiam taki makaron! pięknie Ci wyszedł na zdjęciu!
Łucja 19.07.2013 10:55
pysznie :) zjadłabym takie danie z największą przyjemnością :)
Ewa104 18.07.2013 16:12
Uwielbiam w takiej postaci,choć ja daję same żółtka i dodaję jeszcze białe wino wytrawne.Uwielbiam carbonarę.
Agata3 18.07.2013 13:10
Mmm pyszny obiadek :)
Ola1984 18.07.2013 08:16
Bardzo lubię carbonarę i robię ją w podobny sposób. Smak przełamuję jeszcze siekaną natką pietruszki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat