Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti all' pomodoro

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spaghetti razowe 1 paczka
pomidorki koktajlowe 1 paczka
papryczka chilli 1 sztuka
bazylia świeża
oliwa
czosnek 2-3 ząbki
sól
parmezan starty

Porada

Bardzo ważne żeby czosnek nie zrobił się brązowy bo straci wtedy swój cały smak i zrobi się gorzki, dlatego podsmażanie czosnku i papryki powinno przebiegać na minimalnym ogniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti all' pomodoro

1. Pokroić czosnek na małe kawałki i chilli na plasterki. Jeśli nie chcesz żeby makaron był zbyt ostry, usuń nasiona z chilli.

2. Czosnek i papryczkę podsmaż na oliwie z oliwek. Oliwa ma przejść ich smakiem. Uważaj żeby czosnek nie zrobił się brązowy a papryka czarna.

3. Wstaw osoloną wodę na makaron.

4. Pokrój pomidorki koktajlowe na średniej wielkości kawałki (np. na 6-8 części każdy) i wrzuć na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryką. Dodaj także kilka liści świeżej bazylii.

5. Dodaj półtorej chochli wody na makaron do pomidorów i intensywnie mieszaj.

6. W tym momencie możesz zacząć gotować makaron pamiętając aby cały czas podgotowywać sos pomidorowy na wolnym ogniu.

7. Gdy makaron się ugotuje wrzuć go na patelnię (nie musisz dodawać całego jeśli wydaje cię się że sosu nie jest wystarczająco dużo na całą paczkę) i dokładnie wymieszaj.

8. Całość podawać z parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak