Spaghetti all' pomodoro

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti razowe

    1 paczka
  • pomidorki koktajlowe

    1 paczka
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • bazylia świeża

  • oliwa

  • czosnek

    2-3 ząbki
  • sól

  • parmezan starty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pokroić czosnek na małe kawałki i chilli na plasterki. Jeśli nie chcesz żeby makaron był zbyt ostry, usuń nasiona z chilli.

2. Czosnek i papryczkę podsmaż na oliwie z oliwek. Oliwa ma przejść ich smakiem. Uważaj żeby czosnek nie zrobił się brązowy a papryka czarna.

3. Wstaw osoloną wodę na makaron.

4. Pokrój pomidorki koktajlowe na średniej wielkości kawałki (np. na 6-8 części każdy) i wrzuć na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryką. Dodaj także kilka liści świeżej bazylii.

5. Dodaj półtorej chochli wody na makaron do pomidorów i intensywnie mieszaj.

6. W tym momencie możesz zacząć gotować makaron pamiętając aby cały czas podgotowywać sos pomidorowy na wolnym ogniu.

7. Gdy makaron się ugotuje wrzuć go na patelnię (nie musisz dodawać całego jeśli wydaje cię się że sosu nie jest wystarczająco dużo na całą paczkę) i dokładnie wymieszaj.

8. Całość podawać z parmezanem.
Jędrzej Spychał
Bardzo ważne żeby czosnek nie zrobił się brązowy bo straci wtedy swój cały smak i zrobi się gorzki, dlatego podsmażanie czosnku i papryki powinno przebiegać na minimalnym ogniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat