SPAGHETTI A'LA CARBONARA - UROZMAICONA MASCARPONE

SPAGHETTI A'LA CARBONARA - UROZMAICONA MASCARPONE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • makaron spaghetti

    400 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • żółtko jajek

    3-4
  • ząbek czosnku

    większy
  • boczek

    3 plastry

Przyprawy i dodatki

  • rozmaryn

    łyżeczka
  • sól i pieprz

  • oliwa

    odrobina
  • natka pietruszki

    posiekana, łyżka
  • ser twardy

    50 g, tarty typu Pecorino
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotuję al dente.
Boczek kroję w paski, czosnek siekam, podsmażam na odrobinie oliwy.
Dodaję mascarpone, dobrze rozmącone jajka oraz rozmaryn.
Gotuję cały czas mieszając.
Dodaję ser, dokładnie mieszam, jeszcze chwilę trzymam na wolnym ogniu.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Sos mieszam z makaronem, na talerzach posypuję pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 21.06.2017 17:00
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat