Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti al'a carbonara

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 200 g
wędzony boczek 150 g
ząbki czosnku 2 szt
śmietana 30% 200 g
jajko 3 szt
natka pietruszki 1/2 łyżki
parmezan starty 50 g
sól i pieprz

Porada

Polska wersja popularnego we Włoszech dania. Przygotowuje się je ekspresowo, więc na pewno zadowoli zapracowanych i zaganianych, a do tego jest naprawdę pyszne.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti al'a carbonara

Kroki postępowania

1
Boczek pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Makaron ugotować al'dente a posolonej wodzie.
Krok 1 - Spaghetti al'a carbonara foto
2
Boczek podsmażyć na rumiano na suchej patelni.Dodać czosnek. Jajka roztrzepać ze śmietanką i przyprawami.
Krok 2 - Spaghetti al'a carbonara foto
3
Do podsmażonego boczku dodać na patelnię makaron, a następnie zalać masą jajeczno-śmietanową. Dodać parmezan i natkę pietruszki dokładnie wymieszać. Podsmażać, aż sos zgęstnieje, uważając aby jajka całkowicie się nie ścięły-sos ma być kremowy. Danie podawać na gorąco.
Krok 3 - Spaghetti al'a carbonara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 08.02.2017 10:06
Dziękuję:)
dodi 07.02.2017 15:09
uwielbiam, mniam
adelajda 07.02.2017 15:05
Też robię na szybko taki obiadek .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak