Spaghetti a’la bolognese – Christophera.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki sosu na 4 porcje:

½ kg. mięso mielone wołowe
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
4 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
½ selera startego na tarce
1 puszka mała pomidorów pellati
1 szklanka sok pomidorowego
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki tymianku i bazylii
1 łyżeczka oregano
Sól, pieprz, cukier do smaku
Masło i olej do smażenia
Parmezan do posypania

Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, w dodać pokrajane pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 08.10.2013 10:01
marchewka jest tu dużym plusem;)
Cranberry 08.10.2013 08:58
pycha makaron
2milutka 08.10.2013 08:01
lubię takie danie;)
iwi 08.10.2013 06:21
Przepyszne danie
iwi 08.10.2013 06:21
Przepuszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat