Spaghetti al' ragu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    20 dag
  • polędwica wieprzowa

    20 dag
  • kiełbasa surowa

    2 sztuki
  • seler naciowy

  • marchew

  • cebula

  • pomidory krojone z puszki

  • bazylia świeża

  • oliwa

  • makaron spaghetti

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti al' ragu foto
Mięso obmyj o oczyść z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2 - Spaghetti al' ragu foto
Żeberka potnij na tyle części ile jest żeberek, polędwicę w grubą kostkę, a z kiełbasy zdejmij powłoczkę.
Krok 3 - Spaghetti al' ragu foto
Do garnka wlej trochę oliwy z oliwek i podsmaż drobno posiekany czosnek, aż oliwa przejdzie jego smakiem.
Krok 4 - Spaghetti al' ragu foto
Rozdrobnione mięso z kiełbasy podsmaż na średnim ogniu.
Krok 5 - Spaghetti al' ragu foto
Następnie zmniejsz ogień i podsmaż żeberka....
Krok 6 - Spaghetti al' ragu foto
..... i polędwicę.
Krok 7 - Spaghetti al' ragu foto
Do użycia sosu potrzebna będzie cebula, marchew i seler naciowy.
Krok 8 - Spaghetti al' ragu foto
Warzywa pokrój w drobną kostkę.
Krok 9 - Spaghetti al' ragu foto
Całość dodaj do garnka z mięsem i dokładnie wymieszaj.
Krok 10 - Spaghetti al' ragu foto
Następnie dodaj garść posiekanej bazylii.
Krok 11 - Spaghetti al' ragu foto
Dodaj puszkę pomidorów i szklankę wody, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
Krok 12 - Spaghetti al' ragu foto
Całość należy gotować na wolnym ogniu przez godzinę, co chwilę mieszając.
Krok 13 - Spaghetti al' ragu foto
Po godzinie należy zacząć gotować makaron.
Krok 14 - Spaghetti al' ragu foto
Jeśli sos będzie nadal zbyt wodnisty to podkręć nieco gaz i zdejmij pokrywkę cały czas mieszając. Następnie wymieszaj sos z makaronem i podaj na talerzu.
Krok 15 - Spaghetti al' ragu foto
SMACZNEGO!!!
Jędrzej Spychał
Danie bardzo dobrze smakuje z parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 03.09.2014 15:09
idealne danie
gibli 21.08.2014 09:40
ciekawe danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat